Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

  

 

 

Grönkålspaj med pinjenötter. Recept.

Ingredienser:

Pajskal
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kvarg

Fyllning
250 g färsk grönkål
3 rödlökar
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven cheddarost
0,5-1 dl pinjenötter

Äggstanning
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk

Gör så här:
1. Börja med pajskalet. Skär smöret i bitar och blanda ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop en deg. Tryck ut degen i en pajform.
Grädda i ugnen 10 min på 200 grader.

2. Fyllning. Ta bort de grova bitarna på grönkålen. Grovhacka bladen och koka dem sedan i lättsaltat vatten i några minuter.
Skala och skiva löken.
Fräs grönkål och lök i olja i en stor stekpanna.
Salta och peppra.

3. Äggstanning. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
Lägg över grönkålsblandningen i pajskalet.
Strö över osten.
Häll på äggstanningen.
Strö över nötterna.
Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter.

Servera med en god sallad.

Smaklig måltid!

 

Onsdagen den 30 december 2015 kl. 07:29

Recept | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Mexikansk couscouspanna. Recept.

Mexikansk couscouspanna
(Från början var det quinoa istället för couscous och belugalinser istället för gröna linser men jag gjorde den såhär och det blev jättegott.)

1,5 buljongtärning grönsak
100 g gröna linser
2 röda chilifrukter
0,5 zucchini
200 g couscous
1 gul lök
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor
1 burk majs (ca 280 g)
1 förpackning krossade tomater (295 g)
1/2 msk spiskummin
1/2 msk paprikapulver
1 tsk salt
Svartpeppar
1 röd paprika
2 avokado
Turkisk yoghurt
1 st lime
1 påse nachochips

Gör såhär:
Koka upp vatten och 1 grönsaksbuljong.
Häll i linserna och koka enligt förpackningen.
Häll av vattnet.
Halvera, kärna ur (inte helt om man vill ha mycket hetta) och hacka chilifrukterna.
Skär zucchinin i 5 mm stora tärningar.
Skölj quinoan (eller couscousen) i varmt vatten.
Hacka löken.
Hetta upp olivoljan i en traktörpanna, tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, zucchinin, löken och chilin.
Fräs en stund.

Tillsätt den sköljda couscousen, 4 dl vatten, majs, krossade tomater, en halv grönsaksbuljongtärning samt alla kryddor.
Koka upp och låt småputtra i 15-20 minuter.

Rör ihop guacamolen under tiden.
Mosa avokado och blanda i vitlök, limesaft, svartpeppar och salt.
Blanda i lite turkisk yoghurt.

När grönsaksröran har puttrat klart, blanda i de gröna linserna.
Strimla paprikan och lägg ovanpå.

Servera med nachochips (som man äter den med), guacamolen och turkisk yoghurt.

 

Tisdagen den 15 september 2015 kl. 08:31

Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Tacosoppa

Idag hittade jag och Emil på en egen soppa.

Taco-soppa.
Vi stekte 500 g köttfärs och blandade i 1 påse tacokryddor.

Sen kokade vi upp 1 liter vatten och lade i 2 dl sopp-spagetti.
Ni vet, såna där små smala korta.
Kokade 1 min.
I med 1 burk majs och köttfärsen.

Klart!

Till det hade vi tortilla bröd med ost.
Tag 1 tortillabröd.
Lägg på ostskivor över hela.
Lägg ett till tortillabröd uppe på.
Stek tills osten har smält.
Skär i 4 bitar.

Klart!

Det blev gott men smakade inte så mycket taco som jag hade önskat.
Nästa gång tar jag 2 påsar tacokrydda.

 

Torsdagen den 16 juli 2015 kl. 20:44

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Grönkål med zucchinipasta. Recept. 4 port.

Du behöver:

3 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse grönkål
1 stor creme fresh
2 tsk curry
1 tärning grönsaksbuljong
Pinjenötter

Gör såhär:
Hacka lök och vitlök.
Fräs i en stor kastrull.
Skär grönkålen i bitar och lägg i kastrullen.
Fräs till den har halverats i volym ungefär.

Koka under tiden upp vatten till zucchinipastan.

Skala zucchinin.
Hyvla sen långa remsor på alla sidor av zucchinin.
När du kommer ned till kärnorna tärnar du upp det som är kvar och lägger ned till grönkålen.
Skär zucchinispagettin så den har samma bredd som bandspagetti.

Ha i creme fresh, buljongtärning och kryddor i grönkålen.

När zucchinipasta vattnet kokar lägg i zucchinin i 30 sekunder sen är den klar.

Lägg upp zucchinipastan, lägg grönkålsröra uppepå och toppa sen med pinjenötter.

Smaklig måltid!

 

Torsdagen den 29 januari 2015 kl. 20:39

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Recept till gårdagens tre rätters meny.

Förrätten var rödbetor, chevreost och ruccola.

Recept HÄR.

 

Huvudrätten var pasta med räkor och spenat.

Recept HÄR.

 

Efterrätten var chokladfondant med bär och vispad grädde.

Recept HÄR.

Jag hade bär till istället för sylt.

 

Smaklig måltid!

 

Söndagen den 11 januari 2015 kl. 10:16

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Pasta med räkor och spenat. Recept.

Pasta med räkor och spenat. 4 port.

 

Ingredienser

 

400 g tagliatelle


Pastasås:

1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
3 msk vetemjöl
0,5 l mjölk
3 dl creme fraiche
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1,5 krm cayennepeppar
500 g skalade räkor
200 g babyspenat

Ev. lite ost till exempel parmesan att toppa med.

 

Gör såhär:

Koka pastan enligt anvisning.

Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor kastrull.
Stek lök och vitlök i olivolja och smör i någon minut.
Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt mjölken, lite i taget, vispa ut mjölet jämt och koka upp under omrörning.
Tillsätt creme fraiche, buljong, vinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Skölj babyspenaten i ett durkslag.

Lägg spenaten i kastrullen, men spar lite till garneringen.

Rör lite då och då.

När spenaten har sjunkit ihop blanda i hälften av räkorna.

Rör om pastasåsen och låt allt bli varmt.

Lägg upp pasta, häll över sås och garnera med resten av räkorna och babyspenaten.
Ev. Toppa med lite parmesan.

 

 

Fredagen den 9 januari 2015 kl. 15:06

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Köttfärslimpa recept.

Igår blev det köttfärslimpa, potatis, brunsås och lingonsylt.
Det är så fantastiskt gott.
Emil, Mannen och jag gjorde slut på alltihop.
Emil tog om fyra gånger!!

I min köttfärslimpa är det:

500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar.

Jag blandar allt i en bunke, formar till en limpa i min blötlagda lergryta.
Sen skjuts in i ugnen en timme på 175 grader.
De sista 10 minuterna tar jagcav locket för att få lite yta.

Mums!

 

Onsdagen den 3 december 2014 kl. 11:06

Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Gurksoppa recept.

Detta recept är från Halv åtta hos mig. Det var Karin i Åre som lagade det.

 

Gurksoppa

4 portioner

 

Ingredienser:

1 liten purjölök

2 gurkor

1 liter hönsbuljong

2,5 dl vispgrädde

5 cl mousserande sött vin

salt

peppar

torkad chilli

2 dl crème fraiche

4 msk Kalixrom (jag använde löjrom)

4 strån gräslök (Jag använde nästan en hel kruka)

 

Gör så här:

Skiva purjolöken och fräs den mjuk i lite oliv eller rapsolja.

 

Tärna gurkorna och fräs även dem lätt tillsammans med löken.

Slå på buljongen och koka lätt i 25 minuter.

 

Mixa allt med mixerstav och rör ner mousserande sött vin samt lättvispad grädde.

 

Smaka av med salt och peppar och en knivsudd chili.

(Jag använde betydligt mer chili, prova er fram)

 

Toppa med uppvispad crème fraishe, löjrom och finhackad gräslök innan servering.

 

Smaklig måltid!

 

Tagg: vegetarisk

 

 

 

Söndagen den 16 november 2014 kl. 18:04

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Pizza med chevre, hounung och massa annat gott. Recept.

Pizza med chevre, honung och massa annat gott.

4 pizzor.

 

Pizzadeg:

25 g jäst

2 tsk strösocker

3 msk olivolja

4 dl ljummet vatten

11-12 dl vetemjöl

1,5 tsk salt

 

 

Tomatsås:

0,5 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

500 g krossade tomater med basilika

1 tsk strösocker

salt och peppar

 

 

Fyllning:
Chevre (getost)

Mozzarella

Färska champinjoner

Cocktailtomater

Prosciutto

Ruccola

Flytande honung

0,5 dl pinjenötter

Flingsalt, svartpeppar

 

 

Gör så här:

Blanda jäst och ljummet vatten (37 grader).

Tillsätt socker, olja och salt.

Tillsätt mjölet, spara lite till utbakning, och arbeta degen tills den blir fast och elastisk.

Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

 


Fräs lök och vitlök i olja, blanda i krossade tomater och tomatpuré. Sjud i ca 10 minuter och tillsätt socker, salt och peppar.

 

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till pizzor. Lägg på bakplåt.

 

Fördela tomatsåsen på pizzorna.

 

Skiva champinjonerna och lägg på. Dela tomaterna och fördela över pizzan.

 

Skiva chevre och mozzarella och lägg på pizzan.

 

Strö över pinjenötter och honung.

 

Ställ in pizzorna i ugnen. Grädda i ca 10 minuter.

 

Tag ut plåten och garnera med prosciutto och strö på flingsalt och svartpeppar. Toppa med ruccola och grädda ca 5 minuter till.

 

Smaklig måltid!

 

Söndagen den 9 november 2014 kl. 10:19

Recept | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Chakchouka Recept.

Chakchouka 6 portioner

 

Ingredienser:

1 gul lök

2 röda paprikor

1 gul paprika

1/2 zucchini

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk koriander

1 krm chilipulver

1 pkt saffran

1 konservburk körsbärstomater

1 tsk salt

1 tsk sambal oelek

1 msk honung

6 ägg

2 pkt pitabröd

 

Gör såhär:

Skär gul lök, paprika och zucchini i tunna skivor.

Fräs löken i olivoljan i en ungsäker stekpanna eller gryta

Tillsätt pressad vitlök, paprika och zucchini.

Fräs på låg värme i ca 15 minuter.

Ha i kryddorna och sambal oeleken, fräs lite till.

Tillsätt sedan plommontomaterna och honungen.

Låt puttra i ca 10 min.

Gör sedan 6 gropar på ytan och knack ned ett ägg i varje grop.

Ungsbaka i 200 grader i 10 minuter.

Servera med varmt pitabröd och en sallad.

 

Jättegott!!!

 

Rätten kommer ifrån Tunisien, receptet hittade jag på en hästsida men har ändrat det lite.

 

Tagg: vegetarisk 

 

 

Tisdagen den 28 oktober 2014 kl. 19:33

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Vegetarisk Moussaka Recept.

Vegetarisk Moussaka

 

4 portioner

 

Ingredienser:

2 st auberginer

0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 bakpotatis

 

Tomatsås:
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk chilipeppar

1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1,5 dl torra röda linser
1 tsk salt
1 msk oregano

 

Béchamelsås:
2 msk olivolja eller smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
150 g smulad fetaost
0,25 tsk finriven muskotnöt
 

Fetaostcremé:

½ paket fetaost

1 liten burk creme´fraische

Salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.


Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och chili 3–5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen. Låt koka cirka 10 minuter.


Värm olja eller smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.


Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter. Tillsätt fetaost och muskot.


Skiva potatisen så tunt det går. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter.
Grädda i ugnen cirka 40 minuter.
 

Smula ned fetaosten i creme´fraischen, salta och peppra.

Server med sallad och baguette.

 

Fredagen den 3 oktober 2014 kl. 12:21

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Toast med lufttorkad skinka och äppelröra. Recept.

 

4 portioner.

Ingredienser:

1 liter svamp

2 msk smör

2 krm salt

1 krm svartpeppar

4 tunna skivor lufttorkad skinka

4 skivor vitt bröd

 

Äppelröra

2 äpplen

1 dl gräddfil

1 tsk senap

2 msk hackad gräslök

1 krm salt

 

Garnering

2 msk gräslök

 

Gör såhär:

Dela svampen i bitar och fräs i smör tills all vätska kokat in.

Krydda med salt och peppar.

Riv äpplena grovt och blanda med gräddfil, senap, gräslök och salt.

Rosta brödet.

Lägg skinkan på brödet.

Lägg äppelröran ovanpå.

Toppa med svampen och sist gräslöken.

 

Mycket gott till förrätt.

 

Söndagen den 28 september 2014 kl. 09:06

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Recept Höstgryta

Höstgryta

Ingredienser
500 g benfri högrev
1 st gul lök
3 msk margarin (ca)
1 st köttbuljongtärning
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
1?2 msk soja
3 dl vatten
200 g färsk svamp
1 paket bacon
2 st äpplen
2 dl crème fraiche
1 dl grovhackad persilja

Gör så här:

Skär köttet i bitar ca 3x3 cm. Skala och hacka löken. Bryn köttet i omgångar margarinet i en gryta. Lägg i lök, buljongtärning, peppar, tomatpuré och soja. Häll på vattnet. Låt grytan koka under lock ca 1 tim. Skär svampen i bitar och bacon i strimlor. Kärna ur äpplena och skär i bitar. Koka upp grytan med crème fraiche. Fräs svamp, bacon och äpple i 2 msk margarin och rör ner i grytan. Låt koka några min. Strö över persilja och servera med pressad potatis.

 

Fredagen den 26 september 2014 kl. 10:15

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Ylvas Lasagne (Recept)

 Ylvas Lasagne

Köttfärssås:

500 g köttfärs

1 gul lök

1 dl ketchup

3 dl grädde

3 vitlöksklyftor

Svartpeppar

Salt

 

Ostsås:

4 msk vetemjöl

7 dl mjölk

2 dl riven ost

Muskotnöt

Salt

 

Ca 9 lasagneplattor (20 minuters)

 

Gör så här:

 

Köttfärsåsen:

Skala och hacka löken.

Stek köttfärsen tillsammans med löken.

Häll i ketchupen.

Blanda runt och tillsätt sedan grädden.

Pressa i vitlöksklyftorna.

Krydda med salt och peppar. Ganska mycket peppar.

Ställ åt sidan.

 

Slå på ugnen på 225 grader.

 

Ostsåsen:

Mät upp mjölet och 1 dl mjölk i en kastrull.

Vispa tills klumparna är borta.

Ställ kastrullen på plattan och vispa ned resten av mjölken efter hand.

Koka upp under omrörning och låt småputtra under omrörning i ca 3 min.

Tillsätt salt och lite muskotnöt.

Tillsätt osten och rör till osten har smält. (Koka ej)

 

Ta en ungsfast form som rymmer tre lasagneplattor i rad.

Häll hälften av ostsåsen i formen.

Lägg i tre lasagneplattor.

Lägg över 1/3 av köttfärsen.

Lägg i tre lasagneplattor.

Lägg i 1/3 av köttfärsen.

Tre plattor till och sen det sista av köttfärsen.

Häll över resten av ostsåsen.

Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 20 minuter.

 

Klart!

Sallad och bröd är gott till.

 

 

Torsdagen den 25 september 2014 kl. 18:50

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Vegetarisk pastasås med linser. (Recept)

 

Vegetarisk pastasås med linser

 4 portioner

 

200 g torkade röda linser, ca 2, 5 dl
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
2 morötter
250 g färska champinjoner
1 msk rapsolja
1 msk smör ( använd rapsolja eller mjölkfritt margarin om rätten ska göras vegansk)
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning ( grönsaks)
1 msk tomatpurè
1 msk strösocker eller honung
pasta för 4 portioner
salt, peppar
ev en skvätt vitt vin


Skölj och dela champinjonerna. Stek i smör tills de är mjuka. Ta undan.
Hacka gul lök fint. Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank.
Skölj linserna i kallt vatten. Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten. Riv morötterna och lägg i.
Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, socker/honung och ev vin om du vill ha det i.
Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme. Rör runt då och då. Sätt under tiden igång pastavattnet och börja koka pastan.
När såsen kokat klart, späd med mer vatten om du önskar lösare konsistens. Pressa i vitlöksklyftorna.Lägg i de stekta champinjonerna. Smaka av med salt och peppar och eventuella andra kryddor efter din smak.
Servera med pasta, gärna nyriven parmesan, nymalen svartpeppar och en sallad till.
 

 

Torsdagen den 25 september 2014 kl. 18:47

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Äppelkaka med lingon. (Recept)

 

4 ägg

4 dl socker

125 g smör

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

6 äpplen

1-2 dl lingon

Kanel

Råsocker

Ströbröd

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj och bröa en långpanna.

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Inte för tunt!

Vispa ihop socker och ägg.

Smält smöret i mikron, häll på mjölken mot slutet.

Häll smöret och mjölken över äggblandningen och vispa ihop.

Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ned i smeten.

Häll smeten i långpannan och fördela ut äpplena i smeten.

Strö över kanel och råsocker.

Strö över lingonen.

Grädda i 20 minuter.

 

Tagg: kaka

 

 

 

Torsdagen den 25 september 2014 kl. 18:22

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Afrikansk linsgryta

Flisan åt snällt sina mediciner igår.
Två sprutor i munnen samt pulver i maten.
Hon har inte längre puls och verkar må bra.
Nu går hon iofs på smärtstillande men ändå.
Ett gott tecken var otåliga shettissparkar i boxväggen i morse när fröken tyckte att stallpersonalen var för långsam med frökens frukost..
Igår var jag ute och sprang.
Jag har inte skrivit så mycket här om det men jag har faktiskt fortsatt med mina joggingrundor.
Det blir 3 km, 0-3 ggr i veckan.
Det känns bra.
Igår lagade jag en vegetarisk afrikansk linsgryta som jag hittade på ett hästforum.

Här är receptet för 4 personer:

2 dl gröna linser
5 dl vatten
1 gul lök
Olja
3 färska tomater
4 dl kokosmjölk
1-2 msk curry
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 liten burk ananas
2 bananer
1/2 dl cashewnötter
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Skölj linserna och koka upp vattnet. Lägg i linserna och koka i 15 min. Häll sedan av vattnet. Hacka löken och fräs den i oljan. Hacka tomaterna fint. Tillsätt kokosmjölken, curry efter smak, tomaterna, tomatpuren, buljongtärningen, och linserna och låt det koka upp. Skär ananasen i småbitar och lägg i grytan. Låt koka ca 5 min. Tillsätt sedan bananerna i skivor och hackade cashewnötter. Låt koka ytterligare 5 min och smaka av med salt och peppar. Servera med jasminris.

Smaklig måltid!

 

Onsdagen den 3 september 2014 kl. 07:50

Taggar:

Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Milstolpe hingst vegetarisk spånpellets Thorslunda Milstolpe1 dressyr lösdrift dräktig Bella galopp kryss häst Dusse Miltolpe förrätt gryta Lasagne kaka logfest varm i höger fram hästtidningar Chalil hovslagare bocka

Kategorier

Campina Grande

Hemligheten

Info

Obsidian af Bolka

Recept

Unik af Bolka

Uniks träningsdagbok

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

www.busenkelt.wordpress.com

www.bukefalos.com

www.hästsverige.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.